Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Vores udflytterbørnehave

Udover vores dejlige hus på Nørrebro, har vi også en udflytterbørnehave i Klampenborg, Ryttergården, som de to børnehavestuer skiftes til at være i. Sammen med stuens personale tager de bussen frem og tilbage i de uger, hvor de er i udflytteren.

Herunder fortæller vores faste medarbejder i Ryttergården mere om, hvad det er, børnene får og oplever ved at være en del af en udflytterbørnehave.

Ryttergården

Ryttergården er børnehavebørnenes udflytterbase og befinder sig i et smørhul af forskellige naturtyper. Her er nem adgang til både løvskov, strand og mose. På skift har krudtuglestuen og skovtroldestuen to sammenhængende uger til at udfolde sig på de mange hektar, der alt efter vejr, årstid og børnenes interesser skifter karakter.

Blandt de fleste voksne og børn er der en fortælling om, at det er ”godt for dig” at komme udenfor – men hvorfor er det egentlig godt for børn at komme i kontakt med naturen og udendørslivet?

Naturen er et rum for helhedslæring, hvor vi sanser, oplever, handler og skaber forståelse i en ramme, der understøtter børnenes eget udgangspunkt og læringspotentiale. Børn kan derfor både udvikle deres motorik, personlige og sociale kompetencer, sprog og værdier.

Naturens temaer

Det gør vi specifikt i Ryttergården gennem forskellige tematikker, der tager udgangspunkt i områdets tilgængelige natur og dens tilstand.

I foråret har vi bl.a. fugletema. Skoven er nemlig et mylder af høje lyde og heftig aktivitet, som børnene er nysgerrige på. Deres undren og motivation bliver derfor udgangspunkt for, at vi skal finde ud af mere om fuglene og deres liv – hvilke fugle laver hvilke lyde, hvordan finder fuglene hinanden, hvordan bliver fugle kærester, og hvor og hvordan bor de egentlig?

Også børnenes kærlighed til at samle pinde i naturen bliver i løbet af vinteren en tematik. Når naturen er i dvale, kan man nemlig stadig tage på vandretur – især hvis man har sin egen personlige vandrestav. Vandrestavene bliver børnenes holdepunkt, når vi tager på historievandringer. Her bliver kendte historier som ”Hans og Grete” til bålaktiviteter, brændehuggeryoga og blindebuk, og vi taler om, hvad stedmødre, hungersnød og dårlig samvittighed mon er for noget.

Hele året rundt bliver der udviklet aktiviteter der passer til børnenes udgangspunkt og naturens gang - alt sammen i en ramme af, at det man sanser, husker man, og det man kender, holder man af, og det man holder af, det passer man på.